top of page
Om 1.jpg

Om Seasonal Yoga

Ordet yoga kommer från sanskrit och betyder att förena och harmoniera, hitta en balans mellan kropp, sinne och känslor – på ett andligt plan att förena individen till det universella medvetandet.I Seasonal Yoga lägger vi till att förena individen med naturens förändringar och ständiga flöde. Det som händer i naturen återspeglas i oss.

 

Vi behöver årstidernas olika energier och skiftningar för att balansera vila och aktivitet. Genom att lära mer om naturen och årstiderna, lär vi oss mer om oss själva. Om vi tillåter för mycket obalans eller stress känner vi oss dränerade på energi och upplever att vi arbetar mot oss själva.

 

Seasonal Yoga är en mjukt flödande hatha yoga där asanas och lektioner förändras i takt med att vår övergår till sommar och höst till vinter. Vår yoga väver även in den traditionella kinesiska medicinen. De klassiska yogapositionerna anpassas en aning för att stimulera akupressurpunkter och meridianer, energikanaler.

Body Clock

Du har säkert hört talas om den cirkadiska klockan och våra organs och cellers rytm.

Teamet bakom Seasonal Yoga har skapat två unika yoga-flöden Body Clock Yin och Body Clock Yang där vi rör oss medurs för att ge energi från ett organ till ett annat.  Energiflödet ligger på topp i respektive organ på olika tider. Du får lära dig denna teori genom två unika yoga flöden på din matta.Varje flöde är en dryg timme men du kan också välja en specifik del om du skulle vilja till exempel stärka lungorna eller om du har begränsat med tid för din träning.

 

"We have two guides along life’s path, wisdom and love (Yin and Yang), so we can learn to work according to the laws of wisdom and the ways of love. Wisdom and love can be compared to the hands of a clock; wisdom the little hand that marks the hours and love the big hands that shows the minutes.

 

Thanks to wisdom we choose the direction to take, a programme to fulfil that is valid for all of time, but to be able to accomplish it we must adopt the ways of love which is to live each minute with energy, joy and enthusiasm without losing impetus. This way we can reconcile a programme for the day with one for eternity"

 

                         - Master Omraam Mikhael Aivanhov

body clock 1.jpg

Årstiderna

Våren

Saven stiger i träden, grönskan återvänder efter vinterdvalan och knoppar brister. Vi lämnar lager av vinterkläder och ser fram emot mer ljus, värme och ökande energi.

 

Under våren introducerar vi ögonyoga, yogapositioner som stärker benen och sidböjande och roterade positioner för inre rening. Vi stärker Prana (livsenergin) långsamt och hittar tillbaka till starka rötter i både händer och fötter.

Spring Onions
Somarren

Vi vill vistas mer ute i solskenet och naturens generösa överflöd. Ljuset inspirerar till fest, grillkvällar och aktiviteter utomhus. Solen och hettan inspirerar till både skoj och avslappning.

 

I vår yoga fortsätter vi med sträckande övningar,  speciellt för att stimulera bröst och bröstrygg. Yogan blir lite mer utmananade och svettig  för att stimulera hjärtat och cirkulationen. Yogaflödena går lite snabbare, som en dans,  för att stimulera värme, glädje och ett personligt uttryck.

Beach Meditation
Sensomarren

När vi samlas för kräftskivor i sensommaren har nätterna blivit fuktigare, naturen doftar av jord och börjar gulna. Vi skördar och uppskattar saftiga morötter och plommon. Nätterna blir mörkare och naturens energi sjunker.

 

I vår yoga blir vårt kroppscenter det nya fokuset. Det handlar om bland annat magens och ryggens muskler.  Ett center är nödvändigt för att det ska finnas andra riktningar. Vi lägger till mer balansövningar. Vårt nya fokus stärker bland annat magens funktion.

Wheat Field
Hösten

Den färgsprakande hösten kommer med klar och hög luft. Energin drar sig samman ytterligare. Löven släpper tagen om grenarna och faller mot jorden. Det blir svalare och torrare.  Vi kurar i våra koftor och tänder ljus i hemmen.

 

I vår yoga introducerar vi nu mer andningsövningar och avslappning. Andningen representerar inte bara lungor utan kvalitén på rörelser, tankar, känslor och medvetenhet.  I höstens yogaflöden släpper vi taget om onödiga spänningar och bygger funktionell styrka.

Autumn Leaves
Vintern

Under tjälen och snötäcket är energin vilande. En del djur sover i vinteriden. Trädens sav vilar i rötterna. Naturen förbereder sig för att sätta ny fart under våren som följer. Mörkret ger oss signaler att sakta ner, reflektera och samla kraft & mod.

I vår yoga utvecklar vi rörlighet i ryggraden och höfterna samtidigt som vi tränar på att känna yogaflödet hellre än att göra det. Vi behöver värme i det kalla klimatet och jobbar med upp-och nedvända positioner och  invärtes vitaliserande övningar. Vi mediterar längre så att sinnet får stilla sig.

Winter Views
bottom of page